ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Καθετήρες port χημειοθεραπείας

Port-a-cath ή απλά port λέγεται μια εμφυτευόμενη κάτω από το δέρμα μικρή συσκευή που ενδείκνυται κυρίως σε καρκινοπαθείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, αλλά και σε άλλους ασθενείς που προβλέπεται ότι θα χρειασθούν πολλές ενδοφλέβιες θεραπείες στο μέλλον.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι κενό και επικοινωνεί μέσω ενός λεπτού σωλήνα σιλικόνης με κάποια κεντρική φλέβα του σώματος.

Οι μόνιμοι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες (port a cath) τοποθετούνται όταν είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής ενδοφλέβιας θεραπείας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος ασθενής να χρειαστεί :

• Χορήγηση αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων για εβδομάδες ή και μήνες

• Χορήγηση παρεντερικής διατροφής για επιπλέον σίτιση όταν υπάρχουν διαταραχές στη λειτουργία των εντέρων

• Αιμοκάθαρση αρκετές φορές την εβδομάδα

• Χημειοθεραπεία

• Σε ασθενείς με κατεστραμμένες περιφερικές φλέβες, που χρειάζονται συχνές ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων ή διαλυμάτων

Η επέμβαση τοποθέτησης του port γίνεται με τοπική αναισθησία. Με μια ειδική βελόνα ο χειρουργός εντοπίζει την κεντρική φλέβα και εισάγει το σωληνάκι της σιλικόνης. Στη συνέχεια γίνεται μια μικρή τομή μήκους 3-4 εκατοστών περίπου και παρασκευάζεται θήκη κάτω από το δέρμα για την εμφύτευση του port-a-cath. Η τομή κλείνεται με υποδόρια απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται αφαίρεση.

Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Διακρίνεται μόνο μια μικρή ουλή από την τομή του δέρματος και μια μικρή διόγκωση κάτω από το δέρμα που αντιστοιχεί στο εμφυτευμένο port-a-cath.