ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ραγάδα Δακτυλίου

Η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι μια γραμμοειδής επιμήκης εξέλκωση του βλεννογόνου στο κατώτερο τριτημόριο του πρωκτικού σωλήνα, η οποία συνήθως εντοπίζεται στην μέση γραμμή.

Κατά την αφόδευση το έλκος διατείνεται και προκαλεί άλγος, που επιμένει για κάποια ώρα μετά την κένωση, και προκαλεί ήπια αιμορραγία. Το άλγος μπορεί να είναι τέτοιο ώστε ο ασθενής να αναστέλλει εκουσίως την κένωση, να επέρχεται δυσκοιλιότητα με σκληρά κόπρανα τα οποία όταν πλέον επέλθει η κένωση, τραυματίζουν εκ νέου την περιοχή μην αφήνοντας την ραγάδα να επουλωθεί.

Πρωταρχικό ρόλο στη συντηρητική αντιμετώπιση της ραγάδας παίζουν η ρύθμιση των διαιτητικών συνηθειών του ασθενούς και η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μόνο με την διατροφή, η χρησιμοποίηση υπακτικών σκευασμάτων που μαλακώνουν την σύσταση των κοπράνων.

Επίσης η σχολαστική υγιεινή της περιοχής θα προλάβει την ανάπτυξη λοιμώξεων (πρωκτίτιδες, περιεδρικά αποστήματα ή συρίγγια).

Η φαρμακευτική αγωγή στην θεραπεία της ραγάδας του δακτυλίου έχει στόχο να προκαλέσει παροδική χάλαση των λείων μυϊκών ινών του έσω σφιγκτήρα και με τη βελτίωση της αιματικής ροής στην περιοχή της βλάβης να προάγει τους μηχανισμούς επούλωσης της ραγάδας.

Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ραγάδας είναι τα ακόλουθα:

· Νιτρώδη

· Ανταγωνιστές των διαύλων ασβεστίου

· Τοπικά αναισθητικά:

· Botulinum-A toxin (Botox)

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται για τη θεραπεία της ραγάδας γίνονται μόνο μετά από αποτυχία της φαρμακευτικής θεραπείας, η οποία είναι η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση της ραγάδας.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη χειρουργική μέθοδος για την θεραπεία της χρόνιας ραγάδας είναι "Έσω Πλάγια Σφιγκτηροτομή". Κατά την μέθοδο αυτή διαιρείται ο έσω σφιγκτήρας και προκαλείται πτώση της πίεσης ηρεμίας στον πρωκτικό σωλήνα, η οποία οδηγεί στη θεραπεία της ραγάδας.






Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου (προσωπικό αρχείο Α. Ευαγγέλου)

















Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή -παρασκευή έσω σφιγκτήρα  (προσωπικό αρχείο Α. Ευαγγέλου)











Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή - διατομή έσω σφιγκτήρα με laser διαθερμία      (προσωπικό αρχείο Α. Ευαγγέλου)