ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Παθήσεις Μαστού

Καλοήθεις παθήσεις
Περίπου μία στις πέντε γυναίκες, εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Τα περισσότερα ψηλαφητά εξογκώματα 'ογκίδια' (8 στα 10) στο μαστό είναι καλοήθη. Μπορεί αυτά να είναι μία κύστη που περιέχει υγρό ή ένα ινοαδένωμα (υπερβολική ανάπτυξη ινώδους ιστού) και μπορούν να θεραπευτούν με μεγάλη ευκολία.

Στις καλοήθεις παθήσεις του μαστού συμπεριλαμβάνονται:

· Κύστεις μαστού

· Ινοκυστική μαστοπάθεια

· Εκτασία των πόρων

· Ινοαδένωμα μαστού

· Θηλώματα των πόρων

· Φλεγμονές

· Γαλακτοκήλη

· Νέκρωση λίπους

· Αμαρτώματα

Αν ψηλαφίσετε τυχαία ένα εξόγκωμα κατά την αυτοεξέταση, επειδή δεν μπορείτε να καταλάβετε αν αυτό είναι καλοήθες ή κακόηθες πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθείτε σε χειρουργό ο οποίος θα αποφασίσει για την ανάγκη ή όχι περαιτέρω διερεύνησης με απεικονιστικό έλεγχο αλλά και την πιθανότητα βιοψίας για αποκλεισμό κακοηθείας ανάλογα με τα ευρήματα.

Καρκίνος Μαστού
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, όμως είναι φυσικά συχνότερος στο γυναικείο πληθυσμό. Οι εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας και η έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχουν συμβάλει καταλυτικά ώστε η θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου να είναι σήμερα πιο αποτελεσματική. Οι δείκτες επιβίωσης έχουν αυξηθεί, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο, κυρίως χάρη στον έγκαιρο εντοπισμό, την εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε ασθενή αλλά και τη βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνιστώνται τα εξής:

· Μία μαστογραφία αναφοράς στα 35

· Αυτοεξέταση μία φορά το μήνα

· Μαστογραφία μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (ή υπερηχογράφημα σε περίπτωση πυκνού μαστού)

· Κλινική εξέταση από ειδικό που ασχολείται με τη χειρουργική του μαστού μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (μετά τη μαστογραφία)

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην διατήρηση του μαστού και στην ίαση στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Τα ύποπτα σημάδια για την ύπαρξη καρκίνου στο μαστό είναι τα εξής: 

Ψηλαφητό μόρφωμα στους μαστούς ή τη μασχάλη 

Πάχυνση του δέρματος του μαστού 

Πόνος ή δυσφορία 

Οίδημα ή/και ερυθρότητα του δέρματος 

Δέρμα με όψη φλούδας πορτοκαλιού 

Τράβηγμα (εισολκή) της θηλής 

Έκκριμα (συνήθως αιμορραγικό) από τη θηλή 

Σε προχωρημένες καταστάσεις είναι πιθανή η εκδήλωση πόνου στα οστά, επίμονου βήχα ή δύσπνοιας

Είναι πολύ σημαντικό η εξέταση των μαστών να γίνεται μεταξύ 7ης και 10ης ημέρας του κύκλου. Ως πρώτη ημέρα ορίζουμε την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου παραμένει πρωταρχικής σημασίας για τη θεραπεία στην πλειονότητα των γυναικών με καρκίνο μαστού. Στον πρώιμο καρκίνο μαστού η χειρουργική διατήρηση του μαστού έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη μαστεκτομή. Η χειρουργική διατήρηση του μαστού περιλαμβάνει αφαίρεση του όγκου ή τμήματος του μαστού και μικρού αριθμού λεμφαδένων (λεμφαδένας ή λεμφαδένες φρουροί), με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, η αφαίρεση του όγκου μπορεί να συνδυαστεί με τεχνικές αποκατάστασης για βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος (ογκοπλαστική).