ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση ενδοκοιλιακού σπλάγχνου είτε στην περιοχή του ομφαλού (γνήσια ομφαλοκήλη) είτε λίγο παρακάτω από αυτόν (παραομφαλική κήλη).

Στους ενήλικες, σ΄αντίθεση με τα παιδιά, η ομφαλοκήλη δεν υποχωρεί από μόνη της, αντιθέτως αυξάνεται σε μέγεθος προοδευτικά. Από το χάσμα της ομφαλοκήλης (από τον αυχένα της) που είναι συνήθως πολύ στενό, μπορεί να εξέλθει επίπλουν ή έντερο, το οποίο μπορεί να μην επανέλθει στην κοιλιά και να στραγγαλιστεί. Τέτοιες ομφαλοκήλες με στενό δακτύλιο (αυχένα), συνήθως παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα όπως οξύ πόνο κατά το βήχα ή το σφίξιμο. Αντίθετα, ομφαλοκήλες με ευρύ αυχένα, προκαλούν αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στην περιοχή.

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική και έχει σκοπό να διορθώσει την ομφαλοκήλη πριν φθάσει να κάνει επιπλοκές (περίσφιξη ή στραγγαλισμό). Εννοείται ότι στη περίπτωση των επιπλοκών, η επέμβαση είναι επείγουσα. Η πιο συνηθισμένη ανοικτή εγχείρηση για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης είναι η πλαστική κατά Mayo. Πολλές φορές που η οπή είναι αρκετά μεγάλη, και δεν είναι εύκολη η σύγκλεισή της, χωρίς τον κίνδυνο της υποτροπής, χρησιμοποιούνται υλικά, όπως πλέγματα συνθετικά. Σήμερα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης θεωρείται η ιδανική επέμβαση. Η εγχείρηση έχει σχεδόν πάντα πολύ καλά αποτελέσματα.