ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Χειρουργική Παχέος Εντέρου

Το παχύ έντερο ή κόλον είναι το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και καταλήγει αριστερά στο ορθό, όπου αποθηκεύονται παροδικά τα κόπρανα πριν την αποβολή τους από το σώμα, μέσω του πρωκτού. Η κύρια λειτουργία του είναι η απορρόφηση νερού κατά την οποία τα υπολείμματα της πέψης μετατρέπονται σε κόπρανα. Το παχύ έντερο δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την ζωή. Η αφαίρεση ενός τμήματος του, είναι απόλυτα συμβατό με την ζωή, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις ολικής αφαίρεσης του, ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται και η αφυδάτωση καταπολεμάται.


Ορισμένες νόσοι του παχέος εντέρου ενδέχεται να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλυφθούν τυχαία. Ωστόσο η εμφάνιση κάποιων από τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό προκειμένου να αποκλειστεί ή να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί υποκείμενο νόσημα του εντέρου. 


Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

-  Αιμορραγία από το ορθό
-  
-  Επίμονη δυσκοιλιότητα 
-  Έντονη διάρροια  
-  Πόνος και ευαισθησία στην κάτω κοιλία
-  Βλεννοαιματηρές κενώσεις

Οι συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου είναι οι εξής:


-  Κακοήθεις όγκοι (αδενοκαρκίνωμα, καρκινοειδές, λέμφωμα)
-  Καλοήθεις όγκοι (αδενώματα, οικογενής πολυποδίαση)
-  Αποφρακτικός ειλεός -  Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα)
-  Εκκολπωμάτωση - εκκολπωματίτιδα
-  Ισχαιμία παχέος εντέρου
-  Διάτρηση παχέος εντέρου
-  Πρόπτωση ορθού

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου αντιμετωπίζονται και λαπαροσκοπικά. Ωστόσο η απόφαση για την ανοικτή ή λαπαροσκοπική επέμβαση λαμβάνεται ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την έκταση της υποκείμενης βλάβης.