ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Λαπαροσκοπική επέμβαση για την θεραπεία της εκκολπωματίτιδας

Εκκολπωμάτωση - Εκκολπωματίτιδα
Εκκολπωμάτωση είναι η δημιουργία εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σακουλάκια ή μπαλονάκια.

Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.Η εκκολπωμάτωση είναι συνηθισμένη κατάσταση στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι με προβλήματα εκκολπωμάτωσης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, με την υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, καθώς και στις δυνατότητες που έχουμε σήμερα να διαγνώσουμε αυτή την κατάσταση νωρίτερα.

Τι είναι εκκολπωματίτιδα
Η εκκολπωματίτιδα είναι φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου που ξεκινά από κάποιο εκκόλπωμα. Ένα εκκόλπωμα φλεγμαίνει συνήθως όταν αποφραχθεί το στόμιό του με συνέπεια να παγιδεύονται κόπρανα και μικρόβια. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό μέρος της κοιλιάς, πυρετό, δυσκοιλιότητα και πιθανώς μικρή απώλεια αίματος στην κένωση. Η εκκολπωματίτιδα είναι μια κατάσταση για την οποία απαιτείται η συμβουλή του ιατρού και προσεκτική θεραπεία.

Πως θεραπεύεται η εκκολπωματική νόσος
Συντηρητική αντιμετώπιση
Η αύξηση της ποσότητας των υγρών και των άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα ελαττώνει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές της. Η Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 25-30 γραμ. φυτικών ινών καθημερινώς. Μία ήπια κρίση εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζεται με χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών και αναλγητικών και με προσωρινή δίαιτα υγρών. Σε σοβαρές κρίσεις συνιστάται η νοσηλεία του ασθενούς.

Χειρουργική αντιμετώπιση - Λαπαροσκοπική κολεκτομή
Aν ένας ασθενής έχει σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία, συνιστάται κολεκτομή, η χειρουργική δηλαδή αφαίρεση του τμήματος του εντέρου όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Η όλη διαδικασία οφείλει να έχει ελεγθεί σωστά με προεγχειρητική κολονοσκόπηση, αξονική τομογραφία κοιλίας και αν είναι δυαντόν και με βαριούχο υποκλυσμό, για να καθορισθεί η έκταση της εκκολπωματικής νόσου και επομένως ο σχεδιασμός εκτομής του τμήματος που πρεπει να αφαιρεθεί (κυρίως σιγμοειδές).

Η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ούτως ώστε όλη η διαδικασία κινητοποίησης του προς αφαίρεση και ένωση εντέρου επιτελείται ενδοσκοπικά, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της τομής.

Στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, ο χειρουργός κάνει 4 ή 5 μικρές τομές του μισού εκατοστού και όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από στενούς σωλήνες, από όπου εισάγονται τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Το λαπαροσκόπιο, ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μια βιντεοκάμερα, εισάγεται μέσω ενός σωλήνα ενός εκατοστού και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Μία από τις μικρές τομές μεγαλώνει κατά 4-6 εκατοστά στο τέλος της επέμβασης προκειμένου να εξέλθει το τμήμα που έχει αφαιρεθεί.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπική κολεκτομής 

Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα 

Η μικρότερη απώλεια αίματος 

Η γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου 

Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος 

Το αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα 

Ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο 

Η ταχύτερη επιστροφή σε μια δίαιτα στερεής τροφής 

Η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες



Ο ασθενής σηκώνεται και περπατά την επόμενη κιόλας ημέρα. Αυτό, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα σιτίζεται με μαλακή τροφή και εξέρχεται από το νοσοκομείο πολύ σύντομα. Είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε δέκα ημέρες περίπου.

Στα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα, η λαπαροσκοπική προσέγγιση έχει την πρώτη θέση στην εκλεκτική χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου, όπως της εκκολπωματίτιδας.