ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Αιμορροΐδες - Σύγχρονη Αντιμετώπιση

Η αιμορροϊδοπάθεια, είναι πάθηση του αιμορροϊδικού ιστού, ο οποίος είναι μέρος της ανατομίας του κατώτερου ορθού και του πρωκτικού σωλήνα. Υπάρχουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, το έσω και το έξω. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι «μαξιλάρια» που αποτελούνται από αγγειακό και συνδετικό ιστό και ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από ορθικό και μεταβατικό βλεννογόνο. 



Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν, το αγγειακό πλέγμα των αιμορροΐδων αρχίζει να δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα τα αγγειακά μαξιλάρια να γεμίζουν με αίμα το οποίο όμως δεν μπορεί να αδειάσει. Έτσι οι αιμορροΐδες διογκώνονται, φουσκώνουν ενώ οι ιστοί που τις συγκρατούν στις θέσεις τους σταδιακά χαλαρώνουν με αποτέλεσμα τα διογκωμένα πλέων αγγειακά μαξιλάρια να μετατοπίζονται προς τα έξω.

Οι αιτίες των αιμορροΐδων σχετίζονται κυρίως με χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και είναι οι εξής:

· Οξεία ή χρόνια δυσκοιλιότητα, έντονη και παρατεταμένη προσπάθεια αφόδευσης

· Ο έντονος παροξυσμικός ή χρόνιος βήχας 

Η συχνή και μακροχρόνια άρση βαρέων αντικειμένων είτε ως άσκηση είτε ως εργασιακή ανάγκη. 

Η εγκυμοσύνη 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι: 

Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου 

Αιμορραγία 

Τοπικός ερεθισμός

Κνησμός 

Επώδυνη διόγκωση 

Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

• 1ου βαθμού είναι αιμορροϊδες που δεν είναι εμφανείς από έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση,

• 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,

• 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και

• 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία στις αιμορροΐδες των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή.

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας τρίτου και τετάρτου βαθμού η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση παγκοσμίως είναι η χειρουργική επέμβαση με μία από τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου.

· Τεχνική Longo. Με την χρήση ειδικού αυτόματου συρραπτικού εργαλείου αφαιρείται κυκλικά τμήμα βλεννογόνιου και υποβλεννογόνιου ιστού.

· THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization). Καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (THD

· Υπερηχητική αιμορροϊδεκτομή (Harmonic Scalpel Hemorrhoidectomy HSH)


Η τεχνική Longo χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα κυκλικού αναστομωτήρα (Stapler), το οποίο αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού μαζί με  τους τελικούς κλάδους των αιμορροϊδικών αρτηριών. Η γραμμή συρραφής γίνεται σε απόσταση 2 cm πάνω από την «οδοντωτή γραμμή», σε μια περιοχή που απουσιάζουν οι νευρικές απολήξεις.

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η επανατοποθέτηση του προπίπτοντος αιμορροϊδικού ιστού στη φυσιολογική ανατομική θέση, χωρίς να κοπούν οι ευαίσθητες νευρικές απολήξεις. Επειδή διακόπτεται η αρτηριακή αιμάτωση, οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Η μέθοδος εφαρμόζεται στα στάδια 2,3 και 4 της αιμορροϊδοπάθειας.


Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής Longo είναι τα ακόλουθα:

  • Η επέμβαση δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο, επειδή η δακτυλιοειδής αφαίρεση του βλεννογόνου καθώς και των τελικών κλάδων των αιμορροίδικών αγγείων γίνεται σε θέση - 2εκ άνω της οδοντωτής γραμμής - όπου δεν υπάρχουν ευαίσθητες νευρικές απολήξεις.
  • Η επέμβαση εκτελείται εντός του ορθού και έτσι αποφεύγονται μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με φλεγμονές, μικροβιακές μολύνσεις, αιμορραγίες ή τραυματισμό των σφιγκτήρων.
  • Η ομαλή εντερική λειτουργία καθώς και η φυσιολογική κένωση του εντέρου επανέρχονται αμέσως μετά το χειρουργείο καθώς ο ασθενής μπορεί να έχει ομαλές και ανώδυνες κενώσεις ακόμα και αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση.
  • Ο ασθενής επανέρχεται στην εργασία του καθώς και σε πλήρη φυσική δραστηριότητα από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.
  • Η όλη χειρουργική επέμβαση εκτελείται γρήγορα και τελείως αναίμακτα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο.

                  Τεχνική Longo - Στάδια εφαρμογής της μεθόδου



























Αιμορροΐδες 4ου βαθμού πριν και μετά τη εφαρμογή της τεχνικής Longo
                                  (προσωπικό αρχείο Α. Ευαγγέλου)