ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Κύστη κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ 15-30 ετών και σπανίως πριν την εφηβεία ή μετά τα 40, ενώ οι άνδρες επηρεάζονται 3 φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

Η έναρξη της νόσου ωστόσο, παρατηρείται νωρίτερα στις γυναίκες και εκτιμάται ότι σχετίζεται με την έναρξη της εφηβείας τους.

Αν και οι αιτίες που την προκαλούν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ως κύριες περιγράφονται οι εξής:


-Ορμόνες

-Τριχοφυΐα

-Τριβή

-Φλεγμονή

Η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται με δύο μορφές, την οξεία και τη χρόνια.


Οξεία μορφή


- Εικόνα φλεγμονής στην περιοχή.

- Εκροή πύου ή οροαιματηρού υγρού που διαβρέχει τα εσώρουχα.

- Πόνος τοπικά που επιδεινώνεται με το κάθισμα.

- Πυρετός – σε ορισμένες περιπτώσεις.


Χρόνια μορφή


- Ήπιος πόνος ανά περιόδους.

- Εκροή υγρού ανά περιόδους.

- Παρουσία ενός ή περισσοτέρων συριγγίων στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς.Στην οξεία μορφή πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική διάνοιξη της αποστηματικής κοιλότητας προκειμένου να απομακρυνθεί το πύον που περιέχει. Η διάνοιξη γίνεται με τοπική αναισθησία. Η φλεγμονή και τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.

Η πλήρης εκτομή της κύστεως στο χειρουργείο πρέπει να γίνεται αφού υποχωρήσει η φλεγμονή. Είναι πιθανό όμως, με τη απλή διάνοιξη να επέλθει η ίαση. Σε περίπτωση υποτροπής προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση.

Στην χρόνια μορφή όπως και στην περίπτωση υποτροπής της οξείας γίνεται προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Στο χειρουργείο με τοπική ή γενική αναισθησία και με τη χρήση διαθερμίας laser γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης σε βάθος (έως την ιεροκοκκυγική περιτονία) και όλων των συριγγίων (μετά από χαρτογράφηση) που έχουν σχηματιστεί. Η διάρκεια της είναι περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα.
Ευμεγέθης κύστη κόκκυγος πριν την επέμβαση (προσωπικό αρχείο Α. Ευαγγέλου)

Εκτομή της κύστης με την ανοικτή μέθοδο (προσωπικό αρχείο Α. Ευαγγέλου)

Τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επούλωση (προσωπικό αρχείο  Α. Ευαγγέλου)