ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Χειρουργική οισοφάγου - στομάχου

Το ανώτερο πεπτικό περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στόμαχο και το δωδεκαδάκτυλο που είναι το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Τα όργανα του ανώτερου πεπτικού είναι όλα προσβάσιμα με το ενδοσκόπιο γεγονός που κάνει πιο εύκολη τη διάγνωση των αντίστοιχων παθήσεων. Οι παθήσεις αυτών των οργάνων είναι αντικείμενο της χειρουργικής του ανώτερου πεπτικού και διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Στις καλοήθεις παθήσεις διακρίνουμε τις εξής:
-  Αχαλασία Οισοφάγου

-  Διαφραγματοκήλη

-  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

-  Πεπτικό Έλκος

-  Καλοήθεις Όγκοι

Οι καλοήθεις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού αντιμετωπίζονται συνήθως με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γεγονός που έχει βελτιώσει σημαντικά τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών αλλά και την αποδοχή των επεμβάσεων αυτών από την ιατρική κοινότητα. Αποτέλεσμα είναι οι διαφραγματοκήλες αλλά και η αχαλασία να επιδιορθώνονται με τον ασθενή να παραμένει στο νοσοκομείο μία με δύο ημέρες και να επιστρέφει στις πλήρεις δραστηριότητές του ταχύτατα. Σήμερα, το πεπτικό έλκος θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο οι επιπλοκές του πεπτικού έλκους οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες οδηγούν πολύ συχνά τους ασθενείς στο χειρουργείο.

Στις κακοήθεις παθήσεις διακρίνουμε τις εξής:
-  Καρκίνος Οισοφάγου - Οισοφάγος Barrett (προκαρκινωματώδης κατάσταση)

-  GIST Στομάχου

-  Λέμφωμα Στομάχου

-  Καρκίνος Στομάχου

Οι κακοήθεις παθήσεις του ανωτέρου πεπτικού αντιμετωπίζονται σχεδόν πάντα με ανοικτή χειρουργική και απαιτούν ευρείες εκτομές και εκτεταμένους λεφαδενικούς καθαρισμούς για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι η εξειδικευμένη ομάδα των ογκολόγων που σε συνεργασία με τη χειρουργική μας ομάδα αποφασίζουν για τη μετεγχειρητική συμπληρωματική θεραπεία των ασθενών εξατομικευμένα.